Muzică de mătase într-o pauză a timpului: God Help The Girl

de Anda

Un musical indie-pop regizat de un cântăreț, despre o tipă cu trecut (prezent și viitor) incert, care se îmbracă fain și cântă precum se îmbracă. God Help The Girl (GHTG) e mai mult o colecție prețioasă de clipuri cu tentă retro, reîmprospătate însă de un spirit cool, hipsteresc, care le aduce într-o zonă intermediară, într-o apă care e pe cale să se limpezească, dar încă nu a ajuns la echilibru. GHTG e o nebuloasă în care nu simți, totuși, nevoia să clarifici nimic. De la un punct încolo, nici măcar nu mai simți sincopele și încetezi să îți pui întrebări.

Stuart Murdoch, același Stuart Murdoch din trupa indie Belle and Sebastian, se face vinovat de acest „proiect” (parcă nu i-aș spune film) pe care l-am testat cu maximă atenție și cu o moderată derută.

Am putea simplifica. Avem un musical atipic despre o fată cu probleme emoționale, care compune mai ușor decât trăiește și care se întâlnește cu un tip simpatic și o ingenuă ce se integrează perfect pe portativul muzicii ei. Bineînțeles, trebuie să fie vară. Iar vara aceea este undeva într-un „illo tempore”, cu melodii de mătase și un sentiment de ușurătate a vieții pe care poate numai amintirea copilăriei îl mai poate trezi.

Nu știu cum e filmul ăsta. Dar e frumos. Iar imaginile lui Stuart Murdoch se cufundă foarte pașnic în muzica lui Stuart Murdoch.

Filmul a câștigat un premiu la Sundance (World Cinema Dramatic Special Jury Award) și a primit recenzii destul de diferite. De înțeles. E un film care ți se bagă pe sub piele și care te face să îl iubești în mod irațional.

Iar muzica e chiar specială.

Reclame